Opublikowany przez: Joanna P. Redakcja 2017-07-18 14:07:05
Autor zdjęcia/źródło: Trendy żywieniowe, Georilla, DogiPD, congerdesign Pixabay
Czy jest tak, że bez lansowanego przez popularny dom mody ciucha nie możemy się obyć? Możemy, bo po pierwsze nie każdemu się podoba, po drugie nie wszystkich na taki modny ciuszek stać. Podobnie jest z trendami wśród produktów spożywczych i trendów żywieniowych w ogóle. Wiemy, że się pojawiają, często są powiązane z porami roku, jedne goszczą u nas dłużej, inne szybko znikają. Jak inne trendy, te żywieniowe mają to do siebie, że niektórzy wykorzystują je, inni nie, lecz wszyscy lubimy wiedzieć co aktualnie jest modne, nawet żeby wykazać się ich znajomością wśród znajomych.
Co jest bardzo ciekawe i zaskakujące w trendach żywieniowych? Z trendów niszowych stają się bardziej masowe. Przecież prawie każda spytana osoba zna popularne ostatnimi laty nasiona chia czy jagody goji. Nie są to masowe używane produkty, ale znajomość ich jest duża i spożycie coraz większe.
Przeglądając w redakcji najmodniejsze produkty spożywcze obecnego roku byłyśmy zaskoczone, że jest ich sporo i nie wszystkie znamy. Wybrałyśmy część z nich, dla nas najciekawsze, aby je Wam opisać. Może coś Was zainspiruje, a może stanie się Waszym nieodłącznym punktem dnia?
Zauważyłyście pewno fioletowe kalafiory? Wyglądają pięknie, prawda? Nie tylko ze względu na ich wizualną atrakcyjność robią się popularne, ale ponieważ ich kolor zawdzięczamy dodanym substancjom przeciwutleniającym (stanowiącym barwnik w roślinach) wykazują właściwości przeciwzapalne.
Fermentacja, choć jest procesem naturalnym nie kojarzy się jakoś szczególnie pysznie, choć w naszej kuchni popularne przecież są ogórki i kapusta kiszone. Coraz chętniej pijemy także kefiry, jogurty i maślanki, a dzięki popularności kuchni azjatyckiej znamy fermentowaną kapustę kimchi.
Nie, nie, nie chodzi o wodę spod kiszonych ogórków, lecz o nowy trend polegający na wyciskaniu wody z czego się da. Po wodzie kokosowej popularność zyskują wody roślinne z kaktusa czy ogórka właśnie. Choć drogie, zyskują na popularności ze względu na właściwości izotoniczne szczególnie cenne dla osób po wysiłku fizycznym.
Pozostając w temacie napojów. Wiemy o pozytywnym wpływie kolagenu na skórę i paznokcie, dodawany jest przecież do kosmetyków. Zgodnie z nowym trendem będziemy mogły dodawać kolagen w proszku do koktajli lub kupować gotowe napoje zawierające kolagen. Oprócz dobrego wpływu na skórę i paznokcie, kolagen w płynach ma poprawiać nasz układ trawienny i uelastyczniać stawy.
Mieliśmy objawienie ostatnich lat czyli komosę ryżową, obecnie mamy sorgo. Sorgo to znany od starożytności gatunek zboża, który dodatkowo jest bezglutenowy. Można nim zastępować kaszę, dodawać do zdrowych batonów, lub używać jak płatków śniadaniowych.
Wybawca dla osób, które nie mogą jadać makaronów z zawartością glutenu. Produktów z fasoli, popularnych zwłaszcza w kuchni wegetariańskiej, jest co raz więcej i mogą służyć wszystkim, nie tylko osobom unikającym glutenu.
To nic innego jak posiekane na drobno różyczki kalafiora. Ich kolor i uzyskana po rozdrobnieniu struktura rzeczywiście przypominać może ryż, a kalafior jest zdecydowanie mniej kaloryczny. Podobnym hitem w poprzednim roku był makaron z cukinii, czyli krojona na cieniutkie pasy cukinia.
Znajdziemy je już nie tylko w kuchni azjatyckiej. Wodorosty polubili wegetarianie i weganie, ponieważ są niskokaloryczne i zawierają dużo białka roślinnego, a dzięki temu mogą zastępować mięso. Wodorosty można dodawać do koktajli, bo nauczone już doświadczeniem wiemy, że koktajle zawierają wiele, do sałatek i makaronów.
Poprawnie rzecz ujmując to owoc drzewa chlebowego. Pochodzi z Azji, jest duży i zielony, ale nie smakuje jak owoce, wręcz przeciwnie – przypomina mięso. Po odpowiednim przyrządzeniu i doprawieniu może bez problemu zastępować mięso w diecie wegetariańskiej lub wszystkim osobo, które z jakiegokolwiek powodu nie mogą, nie chcą jeść mięsa. Można z niego robić kiełbaski i burgery, lecz wymaga wyrazistego przyprawienia, aby wydobyć z niego smak.
Znalazłyście coś godnego uwagi, co macie ochotę wypróbować? Bez trendów też da się żyć. Warto jednak zawsze być na bieżąco, bo nigdy nie wiadomo czy nie wypatrzymy potrawy, która szczególnie przypadła nam do gustu i w jakiś magiczny sposób odmieni nasze życie.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.